Monday, November 22, 2010

caucasian girl

Exercise di tasik utm, tetiba jumpe dgn budak kecil comel, putih macam anak orang putih. for sure memang anak foreigner sebab muka dia tak macam malays chinese or indian ok.

Apis: wah! comelnye...! *sambil senyum2 kat budak kecik yang comel tu
Qad: where is your mom?
Apis: Where's ur dad?
Budak comeL; hihihihi.. iyah iyyyahh!! *sambil main alat senaman dengan ganasnya.
Apis: What ur name??
Budak Comel: trus main dan main...

lepas main..

Budak kecik: "nak main kat situ lah" *sambil berlari ke arah alat permainan lain.

oh... melayu rupanya.
Aku malu seketika. T_T

Tuesday, November 16, 2010

Cara untuk berdiet dengan agak betul


1) Mulakan bersarapan dengan Makanan berat
nama pon dah break the fast mestilah kena makan dengan banyak sebab badan kita tak dimasuki apa2 pon selama 8 jam kita tidur. Sarapan awal akan menigkatkan stamina juga, menjadikan hari kita lebih produktif

2) Makan dengan Seimbang
sumer orang dah tau dah. keep it simple. Bahagikan pinggan kita kepada empat bahagian. 2/4 adalah untuk nasi, 1/4 untuk sayuran, dan 1/4 untuk daging
2 bahagian nasi-sebagai sumber tenaga, iaitu kanji
1 bahagian sayuran-Sebagai sumber alkaline
1 bahagian daging - Sebagai sumber protien

so, setiap kali makan, mestilah ada ketiga2 benda ini. barulah badan sihat dan kuat
tapi ramai rakyat malaysia yang amalkan 3/4 nasi dan 1 bahagian daging. sayur?jarang sekali nampak

3) makan buahan dan sayuran dahulu
Sunnah nabi juga ada mengatakan sedemikian. Harus makan buahan dahulu supaya mudah diserap oleh usus. Ini kerana, perut kita mengamalkan konsep "first come first serve" . penah tak perasan, bila kita makan betik SELEPAS makan, ade bau betik masa kita buang air besaq? ini disebabkan, betik itu tadi tidak sempat dicernakan oleh usus. tambahan lagi kalau uols makan buahan selepas minum. so, ape-apepon, kalau makan nasi, kita serang sayuran dulu. n minum kena paling lassst sekali. lagi baik kalau minum after 30 minutes kita makan.

4)Jangan makan berulamkan air
Orang tua selalu marah kalau makan pastu minum, pastu sambung makan lagi. dan seterusnya. oleh kerana perut kita ada asid hidroklorik yang mampu mencerna makanan pada certain kepekatan, maka penambahan air boleh menyebabkan ianya mencair lalu menjadikan pencernaan tidak efektif. mulalah nanti kembung perot bagai.

5) jangan Tinggal makan malam.
Rasulullah S.A.W melarang manusia untuk meninggalkan makan malam. Barangsiapa yang meninggalkan makan malamnya dia akan dimamah usia dan tahap kolestrol dalam darah dan badannya akan berganda.

6) Gandingan ideal
Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.
Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. Di kuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita.

Baginda Nabi juga mengamalkan tatacara berikut
*Rasulullah tidak minum susu sewaktu baginda memakan daging.
* Rasulullah tidak makan daging bersama ikan.
* Rasulullah tidak minum susu sewaktu baginda menjamah ikan.
* Rasulullah tidak minum susu sewaktu baginda memakan ayam.
* Rasulullah tidak makan ikan bersama telur.
* Rasulullah tidak makan ikan bersama daun salad.
* Rasulullah melarang meminum susu bersama cuka.


7) Makan dengan tagan dan menjilat jari
Finger lickin good!! Nabi mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam)

8) minum air masak selepas bangun pagi
Mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. ia boleh menjauhkan diri dari penyakit (susah nak kena sakit).

9) Mandi pagi sebelum subuh
Mandi pagi sebelum terbit fajar boleh membantu memecahkan lemak. tengok je orang yang rajin bangun pagi dengan yang tidak. orang dulu-dulu dengan orang zaman sekarang.

Friday, October 29, 2010

Learn how to expect after a loss, 5 stages of grief

Grief: intense sorrow, especially caused by someone's death.



Kesedihan merupakan perasaan atau emosi yang rumit dan susah difahami. Namun, kita semua akan mengalaminya nanti tidak hari ini, mungkin esok, tak esok, mungkin lusa, tulat dsb. Jadi, kehilangan tu adalah lumrah alam, hukum alam, dan ketentuan illahi yang telah termaktub sejak azali lagi

There are 5 stages of grief that mesti weolls alami secara berperingkat-peringkat. setiap peringkat adalah sangat penting sebab meninggalkan salah satunya menjadikan proses "grief" tidak lengkap. Tidak semua orang melalui tahap-tahap pada masa yang sama. Berbeza dengan orangnya. Ekceli, kita tidak boleh memaksa seseorang melalui peringkat, mereka kena pergi secara rela hati.SEMUA lima peringkat harus dilalui untuk penyembuhan berlaku.

The five stages of grief are:

1-Denial-"this can't be happening to me", looking for the former spouse in familia places, or if it is death, setting the table for the person or acting as if they are still in living there. No crying. Not accepting or even acknowledging the loss.


2-Anger-"why me?", feelings of wanting to fight back ,anger at the deceased, blaming them for leaving.


3-Bargaining-bargaining often takes place before the loss, attempting to make deals with God to stop or change the loss. Begging, wishing, praying for them to come back.


4-Depression-overwhelming feelings of hopelessness, frustration, bitterness, self pity, mourning loss of person as well as the hopes, dreams and plans for the future. Feeling lack of control, feeling numb. Perhaps feeling suicidal.


5-Acceptance-there is a difference between resignation and acceptance. You have to accept the loss, not just try to bear it quietly. Realization that the person is gone (in death) that it is not their fault, they didn't leave you on purpose. (even in cases of suicide, often the deceased person, was not in their right frame of mind) Finding the good that can come out of the pain of loss, finding comfort and healing. Our goals turn toward personal growth. Stay with fond memories of person.


Get help. You will survive. You will heal, even if you cannot believe that now, just know that it is true. To feel pain after loss is normal. It proves that we are alive, human. But we can't stop living. We have to become stronger, while not shutting off our feelings for the hope of one day being healed and finding love and/or happiness again. Helping others through something we have experienced is a wonderful way to fascilitate our healing and bring good out of something tragic.

Ingat, Allah, tak pilih kita untuk merasa kehilangan dan turunkan dugaan besar sekiranya kita tak boleh melaluinya. Thats mean, kita cukup kuat untuk menerima dugaan-NYA, Berbanggalah kerana tuhan pilih kita untuk menempuhi ujiannya. mungkin dengan itu, ia dapat mendekatkan diri pada-NYA.Dan bersukahatilah kerana itu, sebab itu petandanya Allah masih sayang kepada hamba-NYA. Semua terjadi ada hikmahnya, merasa kehilangan, ada hikmahnya sendiri. ia menjadikan kita insan yang lebih kuat dan matang menempuhu hari-hari berikutnya. Hidup harus tetap diteruskan.

-special dedication for my beloved friend, alina & family-



Monday, October 25, 2010

How could you do this to me? :'(

I know it was you since the very beginning.
But the irony is.... i refused to believe it,
deny all the proves and evidence even it's all lead to you.
u know, i'm always here to hear ur confession.

Sunday, October 24, 2010

forbidden words and the origin

Semalam dengan harini aku ade ambil short course OSHA -occupational safety and health act. cam kursus keselamatan lah. pastu maybe penceramah ygk ktorang cam boring jer, tiba2 dia kluarkan satu cerita pasal dirty words or swear words

SH#T


maksud: celaka, something worthless, rubbish, celaka, etc

Origin: Dahulu kala, di negara barat, ade satu kapal ala2 kolek untuk mengangkut taik/feces/manure dari satu tempat ke tempat yang lain. dalam kapal tuh sarat dengan tahi. hanya bahagian atas dek sahaja boleh diduduk oleh orang. satu hari, alkisah ade insiden fire explosion triggered by gas methane yang kluar dari tahi2 tersebut. sejak hari tuh, bila org nampak kapal angkut taik tuh, orang akan panggil Ship High In Transit. sebab malas nak sebut dorang pang
gil SH*T jah.


F*CK


Maksud :have sex with,an act of sexual intercourse,expression of annoyance, contempt, impatient, etc
Origin: dahulukala, dekat negara omputih sana, orang2 dalam istana tidak dibenarkan mengadakan hubungan seks tanpa kebenaran raja. oleh itu, mereka dikehendaki membuat satu surat yang berjela2. surat tu dinamaka "Fornification Under a Consent of King" and dorang simplify benda tuh jadi F.U.C.K...



Mangkuk hayun


Maksud: bodoh, bengap, tuli, lampi, sengal etc

origin: aslanya dari malaysia. orang dulu2 guna besen cam orang sekarang jugak. tapi diorang guna besen besi weh. dibuat daripada iron weh. kau ade lagi? aku tadek. tapi dulu penah tengok nenek aku guna masa nak perah santan kelapa. haa..pada mulanya orang panggil mangkuk iron (iyan).. lame kelamaan, evolusi berlaku dan perkataan ayyan(iron) jadi hayun. tapi tataw kwnapa manguk hayun tuh dikaitkan dengan ke-Bimboan. korang tau?



pastu dia pesan, kalau ade kat negara jepun, jangan sesekali sebut this two words


mangkuk


Mangkuk: mangkuk, bekas bulat yang agak dalam.. err. mangkuk lah. kalau tak tahu ko memang mangkuk!

mangkuk in Japanese: women private part/ vagina.... hahahahh! kalau kau sebut ni ha hakkeido kau dapat!


Cincin
Cincin: benda bulat yang letak hat jari tuh. cincin lah... ring? beyonce?? put a ring on it?

Cincin in japanese: Male private part/penis/cock! hahahhaha nanti kalau mak jah ke esah ke kalau nak tegur cincin si bedah atau senah tuh, janganlah jerit kuat2... Hai bedah!! besar cincin hang!!! ape kau nak jawab??!! bahahhahahah!

Monday, September 27, 2010

re-evaluate myself

Right now, I’m re-evaluating myself…

Unfortunately there’s a lot of change in me.. the bad one of course.

I became so heartless ever since… like …when? I don’t know

It is not because I was born and lived in a hard way

Because hell.. That was something I would be proud of. It’s kinda reminds me who I really am.

To grow as an ordinary people, with so many obstacle, in a small town..

With every morning I had to fight for a bathroom, had to wash my brother shoes, iron their uniform, fix their clothes, even I’m just their small brother. Thanks to them cuz I don’t have to pay RM300 just to took basic sewing class. LOL

As an ordinary teenager that I have to riding a bicycle to go to school, even there is raining, and my clothes all wet until you can see my nipple through my uniform! LOL. I just have to keep going. that was keeping me conscious about who I really am and where I came from.. yes I came from an ordinary family. No born in silver or gold spoon or whatever you call that. :P

As I was surrounded by that kind of environment, It simply binds me to the earth, teach me not to judge people, not to jump into a conclusion, patient, and other good things.

But now, it seems fade away. I become so heartless, cold hearted, love to judge peoples and jump into my own conclusion, and literally self centered.

Am I able to fix it? Well times will tell. And it gotta be soon enough before it turns ugly. Flashback would help.. J

Wednesday, September 22, 2010

its easy to pretend - karangan budak darjah satu


"Don't judge a book by it's cover" katanya

Don't judge me as i appears to be
i might be throwing smile to all
plays easy to get
laughing my ass off everyday
making stupid joke most of the time
But the truth is
I'm hurts a lot
grieving for many loss
I'm so tired to carry this burden on my shoulder
why do i don't seems to be??
because I'm simply good at it
smile is the cheapest way to buy and everyone bought it
I've learned to stand still whatever happen
I've learned how to look strong while everyone still grieving for a loss
I've learned to hold my tears when all i wanna do is cry
and force myself to throw a smile even i don't feel like it
BECAUSE??
I am just good at it

*cerita ini tiade kene mengena dengan sesiapa yang hidup atau yang telah mati hiks! :))

Sunday, September 19, 2010

kes pembunuhan sosilawati

A word a day: "berseKONgkol"

contoh situasi:
di dalam kereta pada hari yang panas, ketika balik dari kuliah,

Qadly(bukan nama sebenar): apis, aku tau ko berseKONGkol dengan pembunuh2 sosilawati tu!
*kononnya nak mengusik si apis sebab dia berasal dari banting, FYI n BTW, pembunuhan sosilawati serta 3 lainnya bertlaku di banting n guess what? pembunuhnya juga orang banting OK! .. T_T buat busuk nama banting jer... nanges!

Apis(bukan nama sebenar): berseKONGkol?? err... bukan bersetongkol ke??? *buat2 layan nanti kalo x layan dia nanges... lagipon penat dia comes out with adea joke itu.. kan???
Fairus (bukan nama sebenar): bahahahhahahahahah! *gelak sampai nak tercabut anak tekak
qadly(bukan nama sebenar) : *muka toya tak bersalah
apis(bukan nama sebenar): bersetongkol lah sundal!! hahahahhaahhaha
*gelak sampai kereta wsf nak terbalik2...

qadly(bukan nama sebenar): ye ke?? err...
apis(bukan nama sebenar): (=_=) kill me now!!
zul(bukan nama sebenar) :*lost, tersengeh2... tatau lah pulak kalau dia rasa2 perkataan bersekongkol adalah perkataan sebenar..

actualy it's BERSETONGKOL biatch....
::nanges! T_T

lepastuh ade orang comment2 kat FB plak, kata bersekongkol adalah perkataan yang sebenarnya.. aku try google.. guess what? ade plak perkataan bersekongkol...
aku tib2 feeling bimbo.. selame nie yang cikgu ajar salah ke? n for sure, iols gunakan perkataan bersekongkol dalam essay2 serta laporan2 bahasa melayu...
n guess what? perkataan bersetongkol x de plak dalam dewan bahasa dan pustaka...
ok this point memang aku feeling bimbo to the fullest! bahahhaha! malu...! nak bubuh diri rasanya! ampun kepada pihak2 yang terlibat! gaga!

ok.... tib2 plak aku rase konfius!!!

Wednesday, September 15, 2010

MY RAYA YANG "RAYA"

As usual, waktu nak dekat2 raye, still takde semangat nak beraye sampailah petang sebelum raya... time tu lah bersemangat nak hias rumah, decorate ruang tamu, sampai unsur pokok2 hutan pon dimasukkan dalam deko! hiks.. almaklumlah, beraye mesti berpada.. besederhana itu adalah baik kan??

walopon takde baju raye baru untuk ditayang bersempena raya, mak aku n aku tetap bersemangat menyambut raya... gigih menyungkil pokok2 hutan kemudian dimasukkan dalam pasu untuk menghias ruang tamu.. hoho! boleh laa.. daripada tadek pape kan??

Malam rayer mula lah anak beranak nak gedik2 carik baju , bunga plastik bagai... Mak sempat beli kasut sandal untuk berayer... (sori mak.. saye tidak bekerja lagi dan tadek duit nak belikan ape2.. T_T.... insyaallah kalau ade rezeki, next time kita beli sesame, belki baju santek2, all set ok!.. :)))
sempat juge belikan sehelai baju dan sehelai seluar jean untuk adik bongsu aku
n for me,
mak belikan aku sandal walopon sudah berkali2 aku menolak, kesian, sepatutnye dah besar panjang nie tak seharusnya mak yang menggung aku. oh bersyukurnya aku.. Alhamdulillah....

seperti biasa, 1st raya, pergi rumah nenek dan sedare mare, petangnya, ziarah kubur arwah Abang dan Abah,(both gone since 2005) Al-Fatihah untuk mereka, moga2 bahagia di alam sana.. Amin...

2nd day and 3rd day memang penat nak mati sebab berduyun2 sedare mare datang ke rumah.. huhu....memang tido mati laa lepastu...

4th day of raya
Beraye rumah ex-supervisor aku time latihan industri, kak za n Abang lan, Berjam2 jugaklah berayer rumah dia sambil makan mee kari dan sesi bergosip.. aku dengar jah ok! haha

5th day of raya:
aku, fatin, yanti, dayah,adiq n sapi sesame berayer rumah2 cekgu sekolah...! macam2 gossip ade n ade juge sesi luahan rasa... ade cikgu kata "eh apis, kamu dah besar" ade jugak yang kata "eh kamu dah GEMOK" ish3! sesungguhnya mereka adalah pendusta.. hiks!

6th day
beraya rumah teman2 rapat di kampung! seronok sangat!! exchange story, cerita pengalaman semua.. sangat interesting.. lagi2 life kawan2 aku yang dah menempuhi alam pekerjaan... :))

overall, raya tahun nie sungguh "raya" haha

can't wait untuk berayer n membirah bersame ISSt esok! haha (itupun kalo jadik)

Monday, September 6, 2010

21st birthday of zue

seperti biase, 21st birthday of my close friend that i invited to celebrate will be put on this blog.. now it zue's!!! hua hua hua...seperti biase juga, tiap kali besday mesti ade perancangan, n perancangan besday zue agak last minute sebenarnyeat first, we all decide to celebrate on that freakin day, tp tetiba rasenye cam nak buat tyme weekend.. pastu hold.. pastu decide nak buat pada hari itu juga... huhu..
then lintang pukanglah iols n waed (daoh x gi sebab ade hal, qad plak ade kelas tambahan.. ala2 budak sekolah jer ade kelas tambahan) membeli kek sempena arijadi budak bertuah zue ini... cantik uols bentuk ladybird warne merah ke-pink-kan...
setelah sampai waktu yang dinanti, lebey kurang kol 10.30pm, setelah menjemput qad di fakulti di atas bukit, kami berenama aku, zue, waed, qad, daoh, n hanapon bertolak keluar utm dengan alasan ingin jenjalang dam makan's (makan-makan) plural okay!
tapi chooy sangat zue wat muka hanjingst cam tak rela jah nak keluar ngan kami.. vleyyh??! gigigh aku sorokkan ladybird tuh dalam beg "ecosave save the earth-econsave" aku toh dengan alasan, nak betulkan periuk karen (multipurpose cooker) konon2 nye aku bawak periuk karen tuh la... chooyy! cam setupid gals jah gelagat iols....dahtuh boleh plak tyme iols masok keta si hana n daos selak2 n tnaye2 pasal beg tuh.. chooyy!! koser ..! nseb bek tak kantoi!!..... kot...!
setelah pusing2 n mencari tempat exclusive sekitar johor baharu, setelah menyecan (scanning) segala cafe mewah, akhirnye, jumpe juga cafe yang diidam-idamkan iaitu Monsta cafe... cute sangat, exclusive sampai harga watermelon juice pon RM7.50! tapi serious, santek and exclusive and service baek sampai dorang offer nak pasang lagu besday!! tutup lampu bagai... (terngiang2 lagi lagu besday tuh kat telinga aku)
akhirnye cepelais!!! walopon x secepelais maner.. hoho.. sorry zue we did our best!! selepas tuh haruselah semua membirah and camwhoring sampai kedai tu tutup... haha... !
Camwhoring with freakin camera ! tema: gay love yalls! mampoo??!
selepas tuh,perut sumer kriuk2 lapo sebab tadi order air jah sebab harga air setanding harge KFC lol!
then, g lar mapelai (tol ke ejaannye?) kat kedai mamaks!

camwhoring di depan pondok pak guard!! hohoho!

Monday, August 30, 2010

antara mitos, lagenda dan fakta

dulu mase kecik2 aku selalu kenna tipudan dimasukkan dengan anasir2 mistik serta lagenda.. biaselah.. iols datang dari desa! x gitoh??? n i'm proud to be born in kampong.. tataw kenape.. mybe banyak "life" kot compare rakan2 aku yang len duduk di bandar.. sampaikan tembakul pon takpenah tengok.... larikks! ok dah lari topik!

1) baring tertiarap sambil angkat kaki

mase zaman kanak, aku slalu wat keje sekolah kat depan tv sambil baring tertiarap sambil julang kaki kelangit pastu hayun2 persis penari akrobatik T_T
pastu mak mula lah stat menyound2.....jangan meniarap sambil angkat kaki!! nati mak mati cepat...!



sebab aku sayang sangat kat mak aku, dulu aku pon ikot je lah.. gigih duduk bersila sambil terbongkok2 buaty kerja sekolah yang cekgu bagi.. T_T
aku tak kenal plak jantan neh.. weh pinjam gamba kejap yer kat google ade gamba nih jah.. ekekek!

faktanya: haruselah kepala tuh lebih mulia dari dari kakai thats why orang tua tak suka kalo kita julang2 kaki cenggittu kan?????

2) kalau orang ketuk pale, kita kena ketok dagu arah ke atas

kenape kenape?? aku memang percaye gile dengan mitos nih..! oh tidak!!! koser sangat!! dulu kat sekola kawan2 suke men ketok2 pale n men 2 sampai terhantook! ..
lepas kena ketok, sume pon statla ketok2 dagu dorang sbb nanti kalo x ketok, uols jadik pendek! aku tengok kawan2 yang gigih ketok2 dagu dorang sama jah.. tetap katik...! so, its totall fake ok! ahahaha!


3)jangan tunjuk jari ke arah pelangi
oh yang ini sangat tak tahan!!! dulu mase kecik, sebelum ujan atau selepas ujan suke tengok pelangi.. pastu jerit2 pelangi2!! motipnye batak lah kan?? sekali sekala jumpa pelangi katanya.. ! lagi best kalo tengok ramai.. then adelah sorang dua mahluk allah yang degil jugak menuding2 jari kat pelangi... tak smpai sesaat, dia pon kena tegur ngan kawan dia.. WEH!! JANGAN TUNJUK2 la!! NANTI JARI KO KUDUNG...macan nie!!

abes tuh? kalo aku tunjuk ngan mulot, mulot aku kudong la???? ahahhaha! antara kawan aku, akulah paling degil n susah nak pecaye kate2 dorang...! pastu kawan aku mulelah keluarkan teori yang pelangi tuh ade sejenis beam ala2 x men punuer laser yang boleh zap jari korang...

ohh!! tetiba aku seram. from that moment, aku trus pecaye kawan aku bulat2!! setelah meningkat dewasa, baru aku tahu pelangi terbentuk hasil dari pembiasan cahaya sahaja!! hanjing sangat!! sampai sekarang kalau aku terbayang muka kawan kau tuh aku rase cam nak seterika jah bibir dia cam si pek ha seterika si nirmala bonat!
tataw kenapelahh ak minat sgt nk upload gamba perempuan nie...T_T



ok tetibe malas plak nak sambung... k sambung lenkali yea.. babai!

Monday, August 23, 2010

Thank You Allah

Di atas katil study berlatar lagu-lagu maher zain.. antaranya adalah

alhamdulillah, thank you allah, all praises to Allah.....
mak cik Tonah dah mengulas pasal video tanda2 kecil kiamat yang berlatarkan lagu maher zain jugak which are :- Always be there dgn Alhamdulillah.
macam cik tonah gak, mula2 aku terkezut .....pehal lak tetiba ade gambar lelaki berpelukan same laki neh? padahal tajuk tulis "tanda2 kecil kiamat" then... oh.. i see how they're connected gtoh...

fyi, fm that video jugaklah yang menjinak2an aku dgn maher zain, first2 dengar, sedapnye suare dia, second dengar, bagusnya liriknya, berkali2 dengar, hati aku semakin tertarik dengan mesej2 yang ingin disampaikan dalam lagunya, ~Alhamdulillah , Thank you allah for open my heart!

Aku memang nak tahu sangat2 penyayi dia.. sore ala2 kriss allen... err.. kriss allen islam ke? uhuk!hen ak tryla search penyanyi dia melalui lirik dia dengan kobolehan listening aku, walopon listening exam time muet hampeh... then berjaye gak!! ~ aLHAMDULILLAH...

owh maher zain rupanya.....
aku tertarik lagi untuk search lirik2 dia, rupa2nya dia pernah berkerjasama dengan lady gaga, ngan artis barat2 lain.... Ak tetiba terfikir ape akan jadik kalau dia masukkan unsur2 islam dalam lagu lady gaga??? ok! tu tgak penting..

then aku search lirik2 dia, sungguh menyentuh hati dan sanubari, so pelagi g la donload lagu2 dia.... tak sia2 aku menunggu selama 1 jam donload full album dia.... memang best!
sesuai utk medium dakwah ringan, walopon liriknya bersahaja n ringan2 sajer, tapi membawa maksud yang mendalam, x caye, sila dengar, apelah sangat 5-15 minit dengar lagu dia dari dengar lagu2 black metal, hard rock bagai berrjam2 lamanya kan????

dari lagu2 dia, aku amat tertarik ngan lagu awaken.... sangat sesuai menggambarkan sifat2 dan kelemahan manusia, serta gambaran umat di akhir zaman... aku pon terase Y_Y

bace lah sendiri liriknya...


We were given so many prizes
We changed the desert into oasis
We built buildings of different lengths and sizes
And we felt so very satisfied
We bought and bought
We couldn't stop buying
We gave charity to the poor 'cause
We couldn't stand their crying
We thought we paid our dues
But in fact
To ourselves we're just lying

*kita diberi anugerah, dapat menukar padang pasir ke empangan air, ya empangan air tu adalah sebagai keperluan asas kehidupan... macamana pulak dengan bangunan pencakar langit? banguna terpanjang? istana terbesar? masjid berkubah emas berharga berjuta2? adakah itu satu keperluan? tidak lain dan tidak bukan adalah untuk kepuasan manusia itu sendiri, masyaallah, mendirikan masjid untuk bermegah2....
manusia sangat boros, bila membeli susah nak berenti terutamanya orang berduit, tidak tahu membezakan mana satu keperluan atau kemahuan...yess! it us!!!
dengan memberi kanak2 miskin makan,kita mungkin menganggap kita telah menyempurnakan tanggungjawab sebagai umat isklam yang prihatin, tetapi sayang, kerana ada sesetengah mereka memberi derma kerana kasihan dan tidak sanggup melihat mereka menangis, padahal, bantuan yang dihulur hendaklah iklas, atas dasar kasih sesama manusia bukan???!


Oh...I'm walking with my head lowered in shame from my place
I'm walking with my head lowered from my race
Yes it's easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves

We were told what to buy and we'd bought
We went to London, Paris and Costa Del Sol
We made show we were seen in the most exlusive shops
Yes we felt so very satisfied

* yang nie aku memang terasa.... "we were told what to buy and we bought" dgn "we made show we were seen in the most exclusive shops"
Nafsu kita sentiasa membisik nak beli itu, nak beli ini, padahal , sebenarnya kita tak perlu pon benda2 tuh... kalau benda tak perlu, tapi kita mahu tuh, namanya bukan keperluan ok!
Manusia, termasuk aku, memang bangga kalau dilihat berada dalam exclusive shop, butik2 terkemuka cam giordano, levis, pavilion dsb.. snagat bangga kalau makan di tempat2 mewah seperti STARBUCK (padahal terang2an israel punya tali barut) sampai ade yang post2 kat facebook bagai.. (koserh) , bangga sangat2 kalau makan kat hotel mewah, nando's chicken , err... mcm2 lagilah...! astaghfirullah..!


We felt our money gave us infinite power
* ni ayat paling mahal: duit dapat memberi kita kuasa mutlak... inilah realitinya umat di akhir zaman... Masyaalllah.... duit dapat beli permpuan, maruah, keadilan!

We forgot to teach our children about history and honor
We didn't have any time to lose
When we were.. (were)
So busy feeling so satisfied

* Manusia yang gagal adalah manusia yang gagal mengambil iktibar daripada sejarah... mereka gagal mengajar generasi baru mengenali sejarah, asal usul serta sikap hormat..ssebab?? sibuk sangat nak carik kemewahan... (kemewahan dan keperluan lain taw.)


I'm walking with my head lowered in shame from my place
I'm walking with my head lowered from my race
Yes it's easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves

* sifat tipikal orang islam dimana menyalahkan unsur2 luar terutamanya daripada barat Mereka percaya budaya dan pengaruh dari barat adalah punca keruntuhan akhlak umat islam... tetapi sebenarnya, semua itu adalah terletak pada diri masing2, kalau hati tidak merelakan, perkara ini tidak akan terjadi kan2??? so, tepuk dada, tanyalah iman!

We became the visuals without a soul
despite the heat
Our homes felt so empty and cold
To fill the emptiness
We bought and bought
Maybe all the fancy cars
And bling will make us feel satisfied

My dear brother and sister
It's time to change inside
Open your eyes
Don't throw away what's right aside
Before the day comes
When there's nowhere to run and hide
Now ask yourself 'cause Allah's watching you

Is He satisfied?
Is Allah satisfied?
Is Allah satisfied?
Is Allah satisfied?

Oh..I'm walking with my head lowered in shame from my place
I'm walking with my head lowered from my race
Yes it's easy to blame everything on the west
When in fact all focus shoul
d be on ourselves

Monday, August 2, 2010

BAU BADAN!! EWWWW!

pada satu petang yang indah, aku jogging ke balai cerap UTM.... petang tu memang dah janji nak berpiknik sesame n makan makanan sihat.. untuk melengkapi tema, kitorang memilih buah-buahan sebagai santapan di petang hari.... kengkawan yang len plak tak jogging.. diorang nek keta ngan moto untuk mendaki ke balai cerap yang jauhnye lebih 3 kilometer dengan kecerunan 90 darjah (tipu je..!).
Lecah ketiak aku berlari2 kecil(jogging) menuji ke puncak) keringat membasahi badan dan baju... akibatnya, menimbulkan bau yang tidak menyenangkan.. tambahan lagi, aku tak sembur spray sebelum jog.. aku pon x suka sangat sembur2 spray time jog nie, sebab nanti bau bercampur2 jadiknye.. last2 aku tegolek gelantang disebabkan bau tersebut.. hiks!


Sampai ke puncak.... aku pon berkelah bersama rakan2 yang lain, aku try hidu2 bau badan aku tanpa dikesan oleh kawan aku... perghh! busuk sangat...! rase tak selesa plak nak dok dekat2 ngan diorang.. hehehh.. tapi takde penyelesaian lain melainkan membiarkan mereka menghidu bau badan aku yang semerbak neh...

balik plak aku tumpang kete kawan aku... pastu dia sound la...(aku memang dah agak!!) eeiiiwww! busuknye bau ko!! bla3... dan bla3.... heheh.. aku pon tersenyum kelat sambil mengcover2 tiak dan badan dengan harapan dapat mengurangkan perlepasan bau itu..
moral of the story, kalo nak jog, pakai spray dulu.. lagi2 kalo nak tumpang keta orang.. kalau yang memang jalan kaki sepanjang aktiviti riadah tue no hal lah... x yah spray pon takpe sebab mungkin korang tak berdekatan dan berkurungan dengan rakan seperjuangan yang lain.. to them, i'm so sorry for made u suffer disebabkan bau badan aku... hahaahah!


APAKAH PENYEBAB BAU BADAN ??

secara biologikal dan kimianya,

Keringat dihasilkan oleh kelenjar peluh yang bernama kelenjar ekrin dan apokrin. Kelenjar ekrin terdapat di hampir seluruh permukaan kulit. Kelenjar ekrin sudah ada sejak kecil di mana keringat yang dihasilkannya tidak hanya berfungsi sebagai alat pengeluaran sisa metabolisme tubuh namun juga berguna untuk mengatur suhu tubuh. Kelenjar apokrin terletak di daerah ketiak, payudara, daerah anus dan kemaluan. Kelenjar apokrin akan berfungsi aktif setelah remaja dan keringat yang dihasilkan dipengaruhi oleh rangsangan emosi. Keringat apokrin mengandung banyak lemak dan protein, yang apabila diuraikan oleh bakteri akan menimbulkan bau yang tidak enak. Bau inilah yang kemudian dikenal sebagai bau badan.



Bagaimana mengawal bau badan?

Ada banyak cara untuk mengatasi bau badan. Cara yang termudah adalah mandi 2 kali sehari untuk menghilangkan keringat dan bakteri. Mengingat kebersihan adalah musuh utama bakteria, pastikan seluruh tubuh terutama ketiak dan lipatan tubuh dibersihkan dengan optimum.


Membersihkan rambut ketiak baik dengan dicukur atau dicabut -namun dicabut merupakan cara yan terbaik- akan membantu mengurangi bau badan. Hal ini disebabkan rambut ketiak dapat menahan keringat dan memberikan lebih banyak kesempatan bagi bakteria untuk melakukan proses penguraian. Bedak talkum atau bedak tabur juga boleh dijadikan salah satu solusi untuk mengatasi bau badan. Bedak mampu menyerap keringat sehingga bakteria tidak boleh menguraikannya.


Cara yang paling umum digunakan adalah menggunaan deodorant dan antiperspirant. Deodoran mengandung antiseptik yang menekan pertumbuhan bakteria, sedangkan antiperspirant mengandung bahan yang dapat mengurangi keringat yang keluar. Sekarang tersedia banyak produk yang sekaligus mengandung deodorant dan antiperspirant. Hal yang perlu diperhatikan adalah memilih produk yang sesuai dan selesa bagi kulit.


Perhatikanlah makanan yang diambil. Ada beberapa kandungan makanan yang dapat menyebabkan bau badan, misalnya bawang putih dan bawang Besar. Sebaliknya, perbanyaklah makanan yang dapat mengatasi bau badan secara alamiah misalnya lalapan daun kemangi atau rebusan air daun sirih.


terdapat beberapa petua dan petui untuk mengurangkan bau badan.. selamat mencuba!!

  1. Minum rebusan daun sirih, satu gelas setiap hari/2 hari sekali
  2. Makan daun kemangi minimal satu genggam per hari
  3. Oleskan hirisan mentimun setiap habis mandi di bagian ketiak dan bagian tubuh lain yang berbau
  4. Tidak makan makanan berlemak, terutama daging
  5. Mengurangi makanan pedas
  6. Tidak minum kopi (yang mengandung kafein)-yang ni aku suke nih.. :((
  7. Memakai deodorant yang bentuknya spray(yang bentuknya padat maupun roll-on hanya membuat ketiak basah/basah ketek, meninggalkan bekas di baju pula)

Thursday, July 29, 2010

Maafkan aku wahai gadis....

macamane nak start nie.... perasaan aku bercampur baur time nak menulis nie.. rase amat bersalah, bersalah, dan tertekan dengan kejadian yang berlaku semalam.

camni.... semalam,kawan aku ajak makan dekat sebuah cafe di dalam UTM yang dirahsiakan lokasinya, dengan gaye macho (macho lah pulak) aku pon order la makanan untuk mengalas perut di malam hari... akhirnye makanan yang diorder siap juge... dengan sabar aku menuju ke kaunter utk ambil makanan. sedang aku ambil dan berpusing ke arah belakang.. tiba2..

tiba2 aku tersiku boops seorang wanita yang agak cantik... menawan jugaklah.... aku siku dengan agak kuat!! aku terkejut nak mati... separuh jantung aku luruh dek kejadian itu.... malunya rasa...! tapi tidak setanding kemaluan yang dirasai oleh wanita itu.. dengan muka rasa x bersalah dan innocent, dia pandang tepat ke mata aku.. takde tanda-tanda kebencian pon dia llemparkan kepada aku, muka dia nampak tenang dan seperti menerimanya dengan redha.. oh.. tetiba tertarik pulak dengan wanita itu... ini membuatkan aku rase sangat2 bersalah! aku tak sanggup bertentang mata dengan dia ..

rase seperti aku dah mencalar maruah dia walaupiun takde siapa pon nampak atau perasan kejadian yang berlaku (agaknye lah). If, kalau aku mampu, aku kahwin ngan dia untuk menebus perbuatan aku... lagipun dia cute n ade ciri2 muslimah yang aku idamkan.. vleyyh??


wahai gadis, maafkan aku.. T_T

Friday, July 23, 2010

Bot Stim, lagu tanpa suara, Kejutan Hari B

B'DAY!!
Hari Khamis 22/07/2010seawal 8.30 malam kupu-kupu malam melebarkan sayap untuk menuju ke destinasi yang dimaksudkan iaitu rawa (antara tempat steamboat yang terbest di JB kot...) Dengan menaiki JCB, aku, wahida, Zue, Qad dan Hana secara yaqueennya menuju ke tempat yang mahu dituju walaupun tidak tahu arah yang hendak dituju... err.. ape2lah!!

aku memang dah lama ngidam nak makan steamboat.. meracau2 aku dalam mimpi.. stemboat.. steamboat.. steamboat... vleyh???!!Singgah Beli "muffin" untuk Kawan (pakwe shark.. Bukan shrek ye...) tapi sebenarnye nak beli kek untuk surprise B'day Parti untuk aku dan hana.. oh sooo sweett!! terimakasih Korang!!!!!
Sempat gak merase tart keju blueberry.. sedap sangat!!!!!!!!!Adelah dalam 3 kali pusing-pusing satu JB utk carik tempat steamboat tuh..
Kononnya nak pergi ke rumah pakwe Shark utk hantar muffin2 tersebut.. Tak jumpa2 plak rumah dia... pastu tetiba waed call tanye kepada seseorang bagaimana nak ke RAWA steamboat
(tempat steamboat) motipp tukar arah? rancangnye nak hantar muffin2 tersebut tapi nak cover cite terpakselah diorang kata nak pegi RAWA then pakwe shark akan ambil Muffin2 tersebut... so i just like...... okayh.........Sampai Ke RAWA Akhirnya. Jam menunjukkan lebih kurang pukul 10 kot... oleh kerana mengidam dengan teramat sangat, kami pon makan dengan gelojohnya.. macam tak penah jumpa steamboat..
ade yang amek segala benda pelik2 dan bentuk macam2 seperti lipan berkepala ketam, serta kepah2 yang berbentuk bermacam2!!
happy family katenye... vleyh????!


Kami makan sampai tak larat! Pusingan terakhir seperti satu hukuman buat kami kerana begitu tamak ambik benda macam2!! Semua dipaksa mengaku dan bertanggungjawab atas setiap makanan yang diambil. Hukumannya adalah habiskan makanan itu! percayalah, itu bukan kerja murah.. it's real torture kataenyer utk habiskan maknan dengan perut yang nak meletup!!
last2, ade yang hancur2kan makanan pastu sumbat2 dekat celah2 timbunan sampah sarap.. tak kurang juga yang menyorokkan meatloaf di bawah pinggan ! (ini keje hana!!!)
ohhh sweetnya hana..!

Memang kenyang nak mati! perut aku pon dah membuncit! kalah perempuan beranak 7!!
Pelik plak.. nape kawan yang dimaksudkan itu tidak sampai2? kami pon bergegas pergi ke tempat hiburan karaoke pilihan iaitu Loudspeaker!!


Sebelum masuk bilik, sempat posing like slut murahan di lobi loudspeaker! clustt uols!
ini cover video amatur.. ko mampoo?? 3 on 1... eh.. jap... less is more hokkayh!!


pastuh sepelais!!! ade besday cake utk aku n hana!! terharu sangat!!! comel plak tuh kek harijadi kami.. terimakasih semua!!!

dah tu g melalak serupa orang tadek laki bini. terjerit2 padahal pitching sepatotnye rendah.. over tau!!!
pukul 3.00 am.. habis sudah acara karaoke kami pon bergegas pulang. oleh kerana tak mahu ditahan oleh pak gad, kami lepak2 tido2 diluar McD.. Mula bolehhlah tibo.. lama2 rase cam oven plak dok dalam keta lama2!jadi aku dan zue pon beli dua cawan kopi untuk dinikmati bersama. tak ketinggalan, kami berjaya menyeludupo keluar berpaket2 jam blueberry!! motipp nak amek???!! haha!!

pukul 5.50am.. kami pon pulang... :)) dan ade yang kena bangun pukul 8.. harap2 beliau dapat mengejutkan diri beliau!!!

Saturday, July 17, 2010

Menagis Dalam Tidur



Ahad 2.00am
aku tidur kat bilik daus, sebab saje gedik-gedik nak tido bilik orang walaupun dah ade bilik sendiri...:))


ahad pukul berapetah pagi..
Kedengaran daus bangun memecah keheningan pagi... dia tutup suis kipas, pastu dihidupkan balik.... x kedengaran suara ayam berkokok lagi.. erm.. kat UTM ade ayam ke? adeh....! pastu tanpa segan silu, aku trus sambung tido!
Dalam mimpi, aku dikejutkan dengan satu penceritaan agung tentang kehidupan seorang remaja yang maha dashat lagi mengayat hati.. sedih dan tragis sampai aku mengalirkan air mata ketika tidur... aku teresak2 cam dunia ni will end soon... ape yang aku mimpi pun samar2 belaka. yang aku ingat dalam mimpi tuh ada orang dalam satu rumah, miskin, papa, dan berhenti kerja kerana mahu menjaga ibunya yang sakit, pada masa itu, dia sedang mambasuh beras di sinki sebab nak buat bubur untuk ibunya.... pelik sekali,aku seperti dapat merasa setiap hibaan dan rintihan remaja itu sepertinya remaja yang diceritakannya adalah aku..

.sayu betul tengok keadaan kanak2 ni..

segannye.. aku pun taktau aku melalak ke hape ke mase tido.. daus mesti tgah freaking out sekejap...Aku pun bangun....aku intai kat katil, fuh lega daus tengah tido.. kalau tak, malu i kalau dia tengok i nangis dalam tido.. buruk bebeno...


aku tgk jam, Kul 6.30am... ok, mungkin mimpi tuh kejutkan aku dari lamunan dan dodoian tido.. sekarang, chop chop!!! masa untuk sembahyang!!!

MY WISHLIST

Senarai benda yang aku nak beli dan miliki
7 thing that i want so bad!!



Kamera DSLR
Teringin betul nak ade kamera DSLR dari dulu lagi... smat je ble tgh org amek gambar, gambar pon cantik!! nk tayang kt org pon x segan.. ni x, amek gambar gne kamera enpon.. ko hado?



Kereta Honda city atau Toyota vios
My dream car since im 17 katenye...




Syarikat katering dan bakeri

Minat sangat main bakar2 , sampai bangsal mak aku pon terbakar sebab men bakar2 kuih yg dibuat dari tanah liat! sekarang dah x men biskut2 tanah liat tuh sume... wah rindunye zaman kanak2!


Ladang

Minat gak tanam menanam nih, lagipon kalau ade ladang, boleh menjana pendapatan pastu nak makan sayur ke buah ke, tak yah beli, petik je.... :))



Kuda
teringin sangat nak nek kuda ala2 citer zorro tuh... ade barn, pastu stack2.. sebijik cam citer latin!



Rumah
Rumah aset terpenting! kalau boleh, nak rumah yang ade swimming pool n guna green energy! baselah, i kan duta alam sekitar.. :))


Gymnasium peribadi

Kesihatan tubuh badan serta badan yang pejal dan montok begitu penting bagi aku..nak g gym segan lak sebab ramai sgt orang, kalau ade gym kat rumah, nak exercise pakai kain pelikat pon tade org marah...:D

Monday, July 12, 2010

gemuk gemuk gemuk!!!

sempena latihan industri aku di syarikat makanan, berat aku semakin bertambah... mula-mula timbang sebelum cuti semester untuk ber LI, berat aku CUMA 76kg dengan ketinggian mencecah 173.5 cm (ideallah kononnye). nak dijadikan cerita, tempat LI aku plak dekat ngan rumah.. pelagi, dok rumah je la.. baselah dok rumah, ape yang nak makan, makan je... benda free! mane de ade yang tak sedap!! kan kan!! lebih dua bulan setengah gak ar tabiat makan jadik tak tentu pasal. Kowserh.. i cant help it katanya!amek kau, bukak sem jadik begini!nak pakai seluar jean lame semua ketat2 belaka! ade sampai yang tak boleh butang!!


kegemukan aku di-grantedkan oleh petugas kesihatan yang mberikan pemeriksaan kesihatan secara percuma semasa program khidmat masyarakat batu gajah. nak diajdikan \ceghita, BMI aku mencecah 26!! ko mampu????!!!!mestilah aku frust menonggeng!!nurse tuh siap cakap, adik kena turunkan berat lebih kurang 8 kilo... kalau berat cecah 70, tu dah kira cantik dah tuh!


aku pon memasang azam untuk kurangkan berat sebanyak 8 kg!!! moga2 berhasil!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...